Кава ристретто рецепт: як зробити в домашніх умовах?
Кава ристретто рецепт: як зробити в домашніх умовах?
Рістретто – один із популярних і затребуваних у багатьох країнах світу рецепт кави. Напій виходить міцний, насичений, запашний. Спосіб приготування схожий на варіння еспресо, але час варіння відрізняється.
Рістретто став популярним у 80-х роках 20 століття. Але й до сьогодні немає одного, еталонного рецепту кави ристретто. У кожному закладі його варять по-різному. Усі варіанти приготування поєднує одне – смак кави виходить дуже насиченим, глибоким, аромат – неперевершеним. Рістретто - це ароматна частина еспресо, густа, тягуча, що є цілим букетом нот, зосереджених в одному ковтку.
Чому кава ристретто настільки популярна
Головний секрет ристретто – у його приготуванні. Процес схожий на варіння еспресо, при якому аж до 17 секунд із зерен екстрагується переважна частина ефірних речовин, які й забезпечують багатий смак кави. При цьому кофеїну до порції потрапляє мало. Варіння ристретто зупиняється доти, коли кофеїн почне активно виділятися. Припинене на цьому моменті приготування дозволяє отримати той самий, яскравий смак ристретто, що запам'ятовується. Отримана кава дуже насичена та ароматна, адже всі ті ефірні олії та сполуки, які мали прикрасити порцію еспресо, виявляються розчинені у значно меншому обсязі води. Ristretto - "вузький", "укорочений", "неповний" еспресо, що відрізняється від прототипу не тільки обсягом, а й міцністю.
Але такий смак оманливий – кофеїну в ристретто не більше, ніж у еспресо. Екстракція, припинена до того, як почав виділятися кофеїн, дозволяє досягти його мінімальної кількості в напої, а ось смак і аромат при цьому виходять глибшими.
Скільки кофеїну потрапить у чашку кави - залежить від того, який помел зерен використовувався при варінні. Чим дрібніший – тим більша доза кофеїну буде виділена із гущі. Але навіть при найдрібнішому помелі дві порції ристретто містять меншу кількість кофеїну, ніж один еспресо. Це оптимальне рішення для тих кавоманів, яким за медичними показаннями не можна вживати міцну каву, а смачного напою скуштувати хочеться.
Яка кава потрібна для приготування ристретто
Враховуючи особливості ристретто, варто розуміти, що для його приготування необхідно вибирати тільки найкращі зерна кави. Дешевий, неякісний бленд перетворить напій на щось, що нагадує смолу з гірким смаком і неприємним запахом. З зерен високої якості вдасться зварити дійсно міцну і смачну каву. Пам'ятайте – приховати чи замаскувати недоліки зерен у такому напої не вдасться.
Найсмачніший ристретто виходить із високоякісної 100% арабіки. Рістретто дозволяє найбільш яскраво та повно розкрити характеристики моносортів кави, розповісти саму їхню суть.
Для варіння класичного ристретто візьміть каву дрібного помелу (як для еспресо) та готуйте напій не більше 15 секунд. Другий варіант рецепта передбачає використання ще дрібнішого помелу зерен. У цьому випадку екстракцію проводять протягом 18-20 секунд.
Ступінь обсмажування кави також варіативний. Наприклад, у Південній Італії використовують лише темний ступінь, а на Півночі країни варять ристретто із зерен середньої обсмажування.
Крім кави, вам знадобиться вода, ступінь мінералізації якої становить 75–250 мг/л. Не використовуйте воду з-під крана – вона зіпсує смак кави. Оптимальне рішення – купити бутильовану рідину або скористатися добрим фільтром.
Як приготувати ристретто?
Для варіння вам знадобиться кавоварка для еспресо. У джезві, френч-пресі, крапельній кавоварці, чашці та інших пристосуваннях справжній ристретто зварити не вийде. Цукор у напій не додають. Зерна слід подрібнювати безпосередньо перед тим, як готуватиметься кава. Чашку не варто нагрівати повністю, інакше легко обпекти губи, пробуючи напій. А ось дно посуду обов'язково підігрійте – так кава буде ще смачнішою. Усі важливі нюанси приготування ристретто ми зібрали у таблиці нижче. Не упускайте навіть дрібниці – саме з них складається автентичний букет популярного напою.
- Сорт кави: Арабіка 100%
- Ступінь помелу: Дрібний, дуже дрібний (тонкий еспресо, трохи більший або дрібніший, але не середній)
- Ступінь обсмажування: Середня, темна
- Температура води при варінні: При використанні зерен середньосмажених 91-930С, для кави темної обсмажування - 88-910С
- Тиск у кавомашині: Від 9 бар, для помпи – від 15 бар
- Температура кави на виході: 86-90 0С, у чашці від 670С
- Час приготування: 12–15 секунд, при дуже тонкому помелі до 20 секунд
- Об'єм готової порції: 15-18 мл
- Кількість кофеїну: Не більше 25 мг/порція
- Кількість калорій: 9 кКал/100мл
Класичний ристретто: рецепт:
Для отримання однієї порції візьміть 7 г меленої кави та 15 мл води:
- підготуйте каву у холдері;
- встановіть ємність у кавоварку;
- поставте чашку з підігрітим дном для збирання напою;
- готуйте каву 12-20 секунд.
У чашці виявиться густий, ароматний, насичений ристретто. Всього один ковток з мінімумом кофеїну та найбагатшим кавовим смаком.
Як приготувати подвійний ристретто
Варіння подвійного ристретто після освоєння класичного рецепту не викликає складнощів. Візьміть 14 г кави та 30 мл води. Час приготування не збільшується. В результаті ви отримаєте ту ж каву, але у більшому обсязі.
Рецепт для гурманів: шоколадний ристретто
Шоколадний коктейль на основі ристретто порадує шанувальників глибоких смаків. Вам знадобиться:
- порція подвійного ристретту;
- молоко 30 мл;
- чорний шоколад (2-3 часточки);
- для прикраси та до смаку – збиті вершки або шоколадний соус.
Натріть шоколад до дрібних фракцій. Розчиніть його в молоці, скориставшись водяною лазнею. Влийте отриману суміш тільки що приготовлений ристретто. Для прикраси ножем влийте вершки (не надто активно збивайте їх) і шоколадний соус.
Культура подачі ристретто
Пити ристретто прийнято лише після їжі. Спочатку - ковток води, після чого - випийте свіжозварену каву. Рістретто не прийнято закушувати чи запивати – зробити це можна лише в тому випадку, якщо смак напою вам не сподобався. Подають каву в маленьких склянках або керамічних чашечках. Поруч із кавовою парою поставте склянку води. Цукор та ложку до ристрету не подають.