Як варити каву в кавоварці правильно - детальна інструкція
Як варити каву в кавоварці правильно - детальна інструкція
Гарячий, обпалюючий, ароматний напій бадьорить і змушує серце битися швидше. Він насичує ранок яскравими барвами. Допомагає налаштуватися на продуктивну роботу і ніби каже – «Все вийде». Натуральна кава давно є одним з найпопулярніших енергетиків. Він дивує різноманітністю ароматики та органолептики. Він може бути сповнений гіркоти або тішити м'яким тягучим смаком. Який би сорт кави ви не вибрали, важливо знати, як зварити її правильно. Адже від технології приготування, не менш ніж від сортових характеристик зерна, залежить остаточний результат – смак та аромат справжньої кави.
Як варити каву в турці
З розвитком технологій на сучасних кухнях з'явилося багато корисних аксесуарів. Модні капсульні машини для приготування напою набагато спрощують завдання варіння кави. Але справжні поціновувачі напою стверджують – справжню каву із зерен можна зварити лише на вогні, використовуючи для приготування турку (джезву). Як правильно зварити каву в цьому невеликому посуді?
Для отримання ідеального смаку, консистенції, аромату необхідно дотримуватися технології варіння напою та свіжомелених зерен.
Вибираємо турку
Бажання купити джезву може бути пов'язане із труднощами вибору. У світі існує безліч варіантів турків! Вони відрізняються розмірами, формою, обсягом, матеріалом виготовлення.
Традиційно джезви виготовляли із міді. Посуд з товстими стінками має високу теплопровідність і ідеально підходить для варіння кави. У ній навіть при початковому нагріванні денця відбувається швидке розподілення температури по всій поверхні міді, завдяки чому кава прогрівається і готується рівномірно по всьому об'єму.
Сьогодні турки з мідних сплавів також популярні, як багато років тому. Коштують вони дорого, але у зручності їм немає рівних. Хоча аналогів із високою якістю приготування напою багато:
- алюмінієві;
- керамічні;
- глиняні;
- сталеві;
- скляні.
При виборі джезви врахуйте властивості матеріалу, з якого вона виготовлена. Алюміній коштує недорого, але при нагріванні може виділяти шкідливі для людини речовини. Це не найкращий вибір для приготування кави.
Глиняні турки дешеві, красиві, але дуже тендітні. Ще одна особливість глини – пористість. Така джезва вбере аромат тієї кави, яка буде приготовлена в ній першою. Якщо ви є прихильником сталості – можна купити недорогу турку з глини. Якщо любите побалувати себе різними уподобаннями – краще пошукати інший варіант.
Керамічні джезви не бояться температурних перепадів, довго зберігають тепло, зручні, але можуть розбитися під час падіння.
Сталеві джезви не змінюють смаку та аромату кави. Вони міцні і не розіб'ються за випадкового удару або падіння. Але нержавіюча сталь має низьку теплопровідність, що може стати причиною пригорання кави та її нерівномірного приготування. З такою туркою треба «порозумітися».
Висновок. Ідеальний варіант для варіння гарної меленої кави – мідна турка. Якщо ж ви вирішили купити більш бюджетний варіант – розгляньте моделі з кераміки.
Форма турки - висока, з широким дном і вузьким шийкою, яка не дозволить аромату напою залишити його в процесі варіння. Об'єм – залежно від особистих уподобань, але не більше ніж на кілька дрібних чашок.
Технологія варіння меленої кави в турці
- Використовуйте лише свіжомелені зерна! У порожню турку насипте 1-2 ложки меленої кави (залежно від переваг фортеці). Як правило, співвідношення сухої суміші та води становить 1:9, але його цілком можна варіювати за смаком.
- Якщо п'єте каву з цукром – додайте до кави потрібну кількість цукру-піску.
- Додайте до підготовленої сухої суміші чисту воду (холодну або кімнатну температуру) в об'ємі 100 г. Розмішайте отриману масу до повного позбавлення грудочок.
- Смачну каву можна готувати на конфорці чи піску – технологія від цього змінюється. Нагрійте напій у джезві на середньому вогні.
- У той момент, коли на поверхні напою почне з'являтися піна і утворюватись бульбашки турку слід зняти з вогню чи піску. Кава не повинна кипіти! При кипінні кавові олії вигоряють, що призводить до зміни смаку напою та появи в ньому гіркоти.
У середньому мелена кава на конфорці готується 4-5 хвилин. Якщо пінка не з'явилася вчасно, форма турки або технологія нагріву вибрано неправильно.
Скільки води потрібно наливати в турку? Цей параметр безпосередньо залежить від кількості порцій напою, що готуються. Слід використати джезву відповідного обсягу. Так, для варіння 4-х порцій кави потрібно турка місткістю 250 мл. Такий посуд не підійде для варіння 1-2 чашок кави.
Важливо: Вода повинна підніматися до вузького шийки турки. Якщо кількість напою більша або менша – використовуйте турку іншого обсягу.
Як варити каву за допомогою техніки
Якщо дотримання традицій варіння кави в зернах не є частиною щоденного ритуалу, доречно буде скористатися сучасною технікою. У тренді – електричні капсульні кавомашини. Вони справляються із завданням дуже швидко та ідеально.
Насправді модифікацій кавоварок безліч. Деякі з них повністю автоматизовані – достатньо помістити у відповідні ємності каву, воду, молоко та натиснути на кнопку вибору рецепту. Інші – вимагають більшої кількості маніпуляцій. Серед популярних варіантів – машина для кави-еспресо (компресійна модель), ріжкові та комбіновані моделі. Перед використанням такої техніки слід уважно ознайомитися з інструкцією.
Етапи приготування кави
Готувати смачну каву у капсульній машині дуже просто. У відсік для капсульної кави помістіть порцію вже підготовленої виробником суміші. Резервуар для води заповніть чистою холодною рідиною. Якщо збираєтеся варити каву з молоком – заповніть відповідну ємність. Залишилося вибрати рецепт, поставити чашку в зону подачі напою та увімкнути машину.
Для варіння меленої кави в кавоварці іншого виду подрібніть зерна, отриману суміш помістіть в холдер (1 повна чайна ложка з «гіркою» на 1 чашку) і утрамбуйте за допомогою темпера. Налийте воду в резервуар та увімкніть машину. Для приготування однієї порції напою достатньо 20–30 секунд.
Каву краще подавати в підігрітій чашці. Зробити це можна над парою або скориставшись функцією техніки (підігрів чашки не в усіх моделях).
Якщо часу на приготування ранкової кави зовсім мало - купіть автоматизовану машину. Вона впорається навіть із цільними зернами – сама їх перемеле, зварить, нагріє чашку і подасть сигнал про готовність напою. Приємного кавування!