Користь та шкода кави: вплив кави на організм
Користь та шкода кави: вплив кави на організм
Кава - один із найпопулярніших і найулюбленіших напоїв у багатьох країнах світу. Мабуть, він є ще й спірним напоєм, адже має мільйони своїх явних прихильників та противників. Про те, наскільки корисна або шкідлива кава, намагаються дізнатися багато вчених. Величезна кількість досліджень спрямовано вивчення феномена кави. Чи можна його пити або варто прирівняти напій до кофеїну, що також містить кофеїн? Скільки чашок меленої натуральної кави на день пити оптимально? Чи є плюси від вживання напою чи кави – це 100% шкода?
Довгий час про корисність розчинної та меленої кави не говорили. Так, цей напій і раніше вважався відмінним енергетиком, що надає сили та заряджає на діяльність. Але що більше з'являлося доказів корисності мелених зерен, то більше досліджень було спрямовано підтвердження їх шкоди.
Головна причина виникнення суперечок – присутність у складі кави алкалоїду кофеїну. Цей елемент став відомий завдяки своїй здатності впливати на серце та судини, активізуючи їхню діяльність. Але такий підбадьорливий ефект має і зворотний бік - при зловживанні напоєм може виникнути залежність, що характеризується появою млявих реакцій та уповільнення ритму життя за відсутності звичної порції кофеїну.
Кава підвищує артеріальний тиск - і з цим не сперечаються навіть шанувальники та захисники міцного напою. Такий вплив на організм може спричинити розвиток гіпертонії та призвести до інсульту. Неприємна перспектива, погодьтеся.
Що ж це за речовина така, здатна одночасно бадьорити та покращувати настрій, і, з іншого боку, негативно впливати на здоров'я людини? Які його переваги, а в чому - шкода?
Кофеїн: що це таке та з чим його п'ють?
Противники кави іноді забувають, що кава - не єдиний продукт, що містить кофеїн. Насправді він присутній у складі чаю, какао, мате, гуарани та інших рослинах, поширених у Південній Америці. І чай, і какао, і гуарана активно використовуються для приготування продуктів харчування, що продаються в усьому світі, в тому числі і в Україні.
Рослини виробляють алкалоїд для захисту від шкідників. Причому, у цій ситуації також є 2 сторони - шкідників речовина відлякує, а от у комах, що запилюють рослини, викликає залежність, стимулюючи тим самим їх повернення до квіток.
Кава і смертність: чи така серйозна шкода?
Багато кофеїну – шкідливо. Такі твердження можна почути щокроку. Вчені Оксфордського Університету, Імперського коледжу в Лондоні та Агентства з вивчення раку вирішили перевірити це припущення. Як вживання кави співвідноситься зі смертністю? Невже результат любові до ароматного напою може бути летальним?
Результати показали: люди, які регулярно випивають розчинну або мелену каву, менш схильні до самогубств, захворювань серцево-судинної системи та появи новоутворень. Рак у жінок, які вживають натуральну каву в кількості в середньому 3 чашки на день, розвивається набагато рідше, ніж у затятих противниць напою. Дослідники зробили висновок: смертність людей, котрі п'ють каву в помірних кількостях, нижча, ніж у тих, хто відмовився від напою повністю. І йдеться не про невелику вибірку людей. Експеримент проводився протягом 16 років при вибірці 41 693 осіб.
Як пояснити цей феномен? Вся справа в тому самому алкалоїді, а також - в антиоксидантах і фенольних сполуках, які є складовими формули кави:
- завдяки насиченому складу кави сприяє уповільненню розвитку патогенних ракових клітин;
- кофеїн, кафестола, кавеол, як елементи кави, позитивно впливають на вироблення інсуліну організмом, що призводить до зниження ризику розвитку діабету.
Звичайно, і тут не обійшлося без негативних властивостей, адже кава не дарма вважається спірним продуктом. Кафестол, що настільки активно протидіє розвитку діабету, підвищує рівень холестерину, пригнічуючи його регуляцію організмом. Регулярне вживання напою призводить до того, що кількість холестерину зростає на 10% у жінок та на 8% у чоловіків. Зменшити ризики допомагають звичайні фільтри. Яким чином? Використовуйте їх при варінні напою - папір затримає частину ефірних олій кави, зменшуючи концентрацію кафестолу в порції кави.
Кофеїн: корисно чи шкідливо?
Але, за наявності певних негативних властивостей, серед яких перезбудження нервової системи, що сприяє безсонню, збільшення рівня холестерину в крові, ризик утворення залежності, не варто забувати про позитивні можливості кави (не розчинної, а чорної, меленої).
У різних сортах зерен кількість алкалоїду становить 06-27%. Дослідники з різних країн, у тому числі Китаю, США, Європи неодноразово підтверджували, що кофеїн:
- сприяє зниженню маси тіла;
- сприяє покращенню обміну речовин;
- активізує вивільнення окситоцину (регулятора енергетичного метаболізму);
- запобігає ризику розвитку хвороби Альцгеймера та хвороби Паркінсона;
- знижує ймовірність розвитку когнітивних порушень.
Всі ці корисні властивості будуть грати на користь любителів меленої кави тільки в тому випадку, якщо добова норма кофеїну не буде порушена, інакше на перший план вийде шкода. Збільшення кількості чашок на день зробить переважним негативний вплив напою. Кофеїн сприяє руйнуванню кісткових тканин, що спричиняє розвиток остеопорозу у людей похилого віку та вагітних. Щільність кісток порушується, що є причиною отримання переломів та інших проблем з кістковим скелетом.
При цьому кофеїн підвищує силу м'язів, роблячи тіло сильнішим і витривалішим.
Склад кави з мелених зерен налічує понад 2000 речовин. Це білки, жири, вуглеводи, органічні кислоти, ефірні олії, мінеральні солі, вітаміни. Звичайно, за такої насиченості напій не може не впливати на організм. Яким цей вплив буде – вирішує сам любитель кави. За відсутності протипоказань у вигляді захворювань серцево-судинної системи та кістково-м'язового скелета, підвищеного тиску та низки інших ускладнень регулярне вживання кави шкоди не завдасть. Не варто зловживати напоєм дітям, вагітним, людям похилого віку - представникам цих категорій краще розбавляти сублімовану каву молоком або вершками. Для здорового дорослого шанувальника кави кілька чашок щодня будуть лише корисні. Вони подарують бадьорість, бажання досягати мети, активізують роботу нервової системи, допоможуть зміцнити тіло.
Кава – це особлива частина ритуалу. Зварити вранці тягучий, міцний напій з мелених зерен, налити його в гарну чашку і випити невеликими ковтками, смакуючи кожну краплю - мабуть, саме так починається ідеальний день у багатьох активних і цілеспрямованих поціновувачів гіркоти і аромату.