Раф кава: рецепт приготування
Раф кава: рецепт приготування
Часи, коли кава умовно поділялася всього на 2 категорії - розчинна і натуральна, канули в Лету. Сьогодні шанувальники кави можуть сповна насолодитися різноманітністю смаків, ароматів та текстур. Глясе, латте, американо, капучино, бейліс, еспресо - це лише кілька з популярних і улюблених споживачами варіантів приготування улюбленого напою. Особливе місце серед них займає Раф кави - напій, створений для суворих і брутальних чоловіків, але при цьому визнаний і у рафінованих блондинок і метросексуалів?
Історія створення кави Раф
Вперше кава раф з'явився 1996 року. У невеликому кавовому магазинчику нової мережі Coffee Bean, утвореної за принципами європейських кав'ярень, для того періоду зберігалося справжнє багатство - еспресо-машина та кілька десятків сортів зернової кави. Один із гостей кав'ярні категорично відмовлявся пити запропоновані варіанти кави. Бажання Рафаеля було простим - кава, схожа на капучино, але з більш м'яким смаком і без яскраво виражених кавових акцентів. Саме для Рафаеля співробітники магазинчика почали готувати спеціальний напій, збиваючи каву з вершками в кавоварці та додаючи в суміш ванільний цукор. Вже за кілька днів у магазин потягнувся потік гостей – друзів того самого відвідувача. І прохання, яке вони озвучували, було одне - кава "як Рафу". Коли бариста вирішили змінити місце роботи – рецепт пішов “у маси”. Ланцюжок поширення нового методу приготування стрімко розкрутився і сьогодні Раф каву готують майже у всіх кав'ярнях світу.
Раф-кава - гарячий варіант кави, для створення якого використовують еспресо, ванільний цукор та вершки 11% жирності. Усі компоненти поєднуються парою в еспресо-машині в пітчері.
Раф-рецепт у класичній інтерпретації
Для створення Раф:
- Підготуйте всі потрібні продукти, посуд. Чашку для подачі прогрійте.
- Помістіть вершки 11% і обидва види цукру в пітчер.
- Зваріть еспресо класичним способом і додайте його в пітчер із сумішшю.
- Використовуючи паровідвід, обробіть суміш до утворення пишної густої піни з глянцевим блиском.
- Налийте каву в чашку та прикрасьте для подачі.
Секрет Раф кави - в одночасному збиванні всіх складових. Якщо компоненти напою просто додати один до одного – буде смачно. Але не Раф.
Що знадобиться:
- еспресо – 25 мл;
- ванільний цукор – 5 г;
- цукор – 5 г;
- вершки – 100 мл.
На приготування кави Раф піде 10-15 хвилин. Об'єм порції напою з перерахованих інгредієнтів - 125-160 мл. Калорійність такого продукту – 195 ккал (на порцію). Подавати рекомендується за температури 60-70 градусів.
Що є Раф візуально? Це - повітряна пінка з вершково-кавовим ароматом та ванільними нотками. Поверхня піни блищить глянцем. Для презентації напою можна використовувати корицю, шоколадну крихту чи стружку, какао чи інші інгредієнти – на ваш смак. Створювати малюнки на пінці зручно, використовуючи трафарети. Сьогодні дефіциту в них немає – купити підходящі вироби можна в будь-якому магазинчику для бариста чи поціновувачів кави.
Секрети подачі Раф
Для подачі Раф використовують два варіанти посуду - або чашку для капучіно, або високий келих для латте. Красиво і так, і так - вибір залежить від естетичних переваг.
Для збільшення обсягу порції Рафа можна подвоїти кількість еспресо, пропорційно розрахувавши обсяг інших компонентів (актуально для подачі "як латте"). Поверхню пінки можна прикрасити чи залишити чистою.
Як приготувати каву Раф вдома
Чи можна зробити каву-раф вдома або в офісі, не маючи під рукою спеціального обладнання та досвідченого бариста? Завдання цілком вирішуване.
Якщо кавоварки в господарстві немає - сміливо варіть міцну каву в турці. Готовий еспресо слід ретельно процідити – у ньому не повинно залишитися частинок гущі. Робіть це швидко, щоб температура напою не зменшилася.
Прогрійте вершки в мікрохвильовій печі. Ще перед нагріванням можна додати у вершки ванільний цукор – так він краще розкриє свій аромат.
Для збивання суміші можна застосувати блендер для коктейлів або віночок. Збивати доведеться інтенсивно – має утворитися стійка піна. Якщо у вас є капучинатор – використовуйте його в механічному режимі. Не вмикайте автоматику - тонкі шланги молокопроводу можуть забитися. Висновок - для збивання підійде будь-який міні-міксер, капучинатор, блендер, віночок. Головне – результат. А це – ніжна та дуже повітряна пінка, яка надає напою особливої м'якості.
Перед тим, як перелити напій у чашку або келих, обшпарити окропом. Це допоможе зберегти температуру кави-раф і зробить аромат інтенсивнішим.
На жаль, отримати оригінальний класичний Раф вдома практично неможливо (якщо немає еспресо кавоварки). Але при належному старанні має вийти смачний та ароматний напій, близький за своїми характеристиками до оригіналу.
Класика чи сучасна інтерпретація: Раф на будь-який смак
В останні роки мода на нестандартні та оригінальні способи подачі кави долинула і до Рафа. Сьогодні у тренді - незвичайні інгредієнти у класичному рецепті, вау-декор у чашці та подача "не як у всіх". Серед популярних варіантів – лавандова кава Раф, фруктові та карамельні варіації. Достатньо додати до суміші кілька крапель будь-якого екстракту або сиропу - і вуаля, нова інтерпретація класики голова до дегустації.
Для приготування Раф використовують каву по-турецьки, розчинні напої, запарений у пресі френч кави. Як альтернативу вершкам застосовують молоко, а звичайний білий цукор замінюють очеретяним. Для посилення ванільних нот ванільний цукор заміняють ваніліном. Для прикраси чашки використовують кольорові посипання, шоколад, крипс, кокосову стружку. Підсилити смак напою можна і за допомогою топінгів – пінку поливають сиропами, лікером, медом, загущеним апельсиновим соком. Замість цукру можна використати арахісову пасту, розбавивши її водою. Такий рецепт дозволить приготувати горіховий раф.
Каву а-ля Раф можна зустріти у будь-якому виконанні. І робити вибір на користь класики чи модних новинок можна лише орієнтуючись на власний смак.