Кава по-турецьки: рецепт, як зробити справжню «турецьку» каву
Кава по-турецьки: рецепт, як зробити справжню «турецьку» каву
Рецептів варіння кави безліч. Одні з них мають на увазі використання мінімальної кількості інгредієнтів, інші – допомагають створити насичений різноманітними нотками напій, треті – можуть бути реалізовані лише за наявності спеціальної техніки, четверті – можна відтворити в будь-якому будинку. Таких відмінностей також багато, як і варіацій приготування улюбленого напою з мелених зерен. Але є рецепти, які сьогодні вже стали класикою – про них знають усі ці назви на слуху, вони автентичні, не схожі на інші, мають свої власні «фан-клуби». Один з таких рецептів – кава по-турецьки.
Міцна, дуже ароматна і підбадьорлива – кава по-турецьки вважається одним із найкращих рецептів «ранкового» напою. Він допомагає організму налаштуватися на активну діяльність, стимулює роботу нервової системи, допомагає прокинутися, позбутися млявості, втоми. Каву по-турецьки впізнаємо, її запах насичений терпкими кавовими нотками, а смак – важко переплутати з іншими варіаціями кави.
Як приготувати каву по-турецьки: покроковий рецепт
Для того щоб зварити каву по-турецьки вам знадобляться:
- натуральна кава дрібного помелу – 1 ч.л.;
- вода – 60 мл;
- цукор – за смаком.
Для варіння кави підготуйте турку з вузьким шийкою та пісок. Не забудьте про посуд – чашку слід ретельно вимити та прогріти перед подачею (можна використовувати пару чи гарячу воду).
Як варити турецьку каву? Процедура не надто складна:
- у турку насипте цукор;
- додайте в джезву холодну воду та розмішайте цукор;
- насипте каву та не розмішуйте отриману суміш;
- розмістіть турку на розжареному піску (на домашній кухні його можна помістити в сковороду чи інший посуд та нагріти на мінімальному вогні);
- доведіть каву майже до кипіння - пінка має почати зібратися біля країв турки і почати підніматися вгору;
- налийте каву в підготовлену нагріту чашку і пийте гарячою.
Для подачі кави по-турецьки використовують маленькі товстостінні чашки. Вони краще зберігають температуру напою, ніж аналоги з тонкими стінками. Такий напій подається з ложкою з довгою ручкою, графином крижаної води та додатковою філіжанкою.
Як перевірити правильність реалізації рецепту? Піна на каві по-турецьки має бути щільною і утримуватися на ложці протягом хвилини. Якщо піна занадто слабка – у процесі варіння було допущено помилку.
Як пити турецьку каву? Невеликими ковтками, чергуючи їх із ковтками холодної води з другої чашки. Так смак і аромат кави розкриються набагато яскравіше.
Кава по-турецьки: важливі нюанси
Для того щоб зварити справжню турецьку каву, важливо підібрати правильні аксесуари та посуд. При виборі турки віддайте перевагу моделі з високою вузькою шийкою. Оптимальне рішення – купити спеціально для відтворення цього східного рецепту мідну джезву. Мідь дуже теплопровідна, завдяки чому нагрівання напою відбувається рівномірно та швидко.
Об'єм турки для кави повинен бути підібраний відповідно до кількості напою, який ви збираєтесь готувати. Не варто брати надто великий посуд – у ньому аромат кави ще при приготуванні «втратиться». При заповненні джезви інгредієнтами вода має досягти рівня шийки - так ви зможете зберегти і аромат, і смак кави.
Чашка для кави по-східному – демітасі («половина чашки»). Вона невеликого обсягу (70-90 мл, іноді - ще менше), має розширену до верху форму. Для виробництва таких чашок використовують порцеляну або скло в металевій оправі. На батьківщині східної кави в комплекті з демітасом відвідувачам кав'ярень пропонують кришечку. Закрита нею чашка з кавою надовго зберігає тепло та аромат.
Турецьку каву п'ють повільно, не поспішаючи, смакуючи. Це не той варіант приготування, який дозволяє приготувати напій для швидкого вживання «на ходу». Такою кавою прийнято насолоджуватися.
Автентичний смак кави по-турецьки – гірка, густа, тягуча. Якщо додати в нього велику кількість цукру, то смак придбаний нудотні нотки, але не перестане бути міцним. Гурмани воліють пити такий напій з невеликою кількістю підсолоджувача, що дозволяє відчути всю гаму смакових відчуттів та приголомшливий аромат кави.
Каву по-турецьки не прийнято розбавляти молоком, вершками чи іншими пом'якшувачами смаку. Якщо ви віддаєте перевагу каві з цими доповненнями - виберіть інший рецепт приготування, або це вже не буде «кави по-турецьки».
У країнах Сходу до кави подають солодощі, насамперед – рахат-лукум. Таке доповнення дозволяє краще відчути гіркоту та тягучість напою.
Чи обов'язково варити турецьку каву у піску? Рецептура припускає приготування напою на дуже повільному вогні – кава не повинна «варитися» у прямому розумінні. Кава повинна нудитися, насичуючись ароматом та смаком.
Не використовуйте для варіння східної кави сучасну техніку. Ні в кавомашині, ні в гейзерній машинці відтворити таку каву у вас не вийде. Каву по-турецьки варять лише в турці.
Для варіння напою краще купити цілі зерна і самостійно подрібнити їх безпосередньо перед приготуванням. Вибирайте тільки зерна найвищої якості – вони додадуть напою ту саму щільність, тягучість, неповторні смак та аромат.
У процесі варіння напій не заважають - це може пошкодити пінку, що утворюється.
Будьте уважні при варінні кави в турці. Варто відвернутися на секунду – і напій втече. Кава по-турецьки готова в той момент, коли шапочка піни почала підніматися нагору.
Класичний варіант приготування передбачає використання лише трьох інгредієнтів – води, цукру, кави. Але сьогодні є чимало варіацій рецептур, у яких до турецької кави додають чорний перець, корицю, коріандр, мед. Як уже згадувалося, до переліку добавок не включено молоко та вершки.
Одне з цікавих рішень при приготуванні кави – доповнити його пінкою з яйцем та коньяком. Такий напій зігріває, сприяє усуненню симптомів застуди, кашлю. Зваріть класичну турецьку каву. Жовток збийте з|із| цукром, додайте|добавляйте| 2–3 краплі коньяку і знову збийте до отримання гладкої піни. Обережно розлийте каву по чашках таким чином, щоб гуща залишилася в джезві. На поверхню кави ложкою викладіть жовтково-коньячну піну. З одного жовтка можна приготувати крем для 2-х порцій кави. Приємного кавування!