Продавець 1001coffee розвиває свій бізнес на Prom.ua 4 роки.
Знак PRO означає, що продавець користується одним з платних пакетів послуг Prom.ua з розширеними функціональними можливостями.
Порівняти можливості діючих пакетів
Bigl.ua — приведет к покупке
Кошик
1297 відгуків
promo_banner
кава на будь-який смак
+380 (67) 829-62-46

Види та сорти кави, зерен та кавових напоїв

Види та сорти кави, зерен та кавових напоїв

Види та сорти кави, зерен та кавових напоїв


На питання про сорти кави більшість споживачів назвуть лише два види – арабіка та робуста (та й те, без подробиць про різницю між ними). Любителі ароматного напою, можливо, згадають ще про два – ліберику та ексцельс. Невже кава, представлена у величезному асортименті різновидів у магазині, справді виготовляють із всього 4 варіантів зерен?

Насправді арабіка, робуста, ліберика, ексцельса – це не сорти кави, а види рослин. Кожен вид має велику кількість варіантів. Саме тому і якість зерен, і властивості приготованих із них напоїв відрізняються між собою досить сильно. Таку детальну класифікацію ведуть, хіба що, найзапекліші кавомани. Більшості споживачів достатньо знати різницю між основними видами кави.

Арабіка


Аравійське кавове дерево (Coffea Arabica) – один із найпоширеніших, цінних і широко затребуваних видів кави. У природі висота дерев сягає 6–8 метрів, на плантаціях її обмежують у межах 4 метрів, інакше збирання врожаю кави буде суттєво утруднене. Цвітіння настає щороку після сезону дощів. У середньому через 8-9 місяців плоди кави досягають повної зрілості та готові до збирання. Стиглі ягоди червоні, але на момент збору їх колір може стати насичено-фіолетовим.

Варіацій такої кави дуже багато. У співвідношенні якість, стійкість до зовнішніх факторів, смак лідерами вважаються Бурбон, Тіпіка, Марагоджіп. Сьогодні частка Coffea Arabica у всьому виробленому за рік у світі каві становить 70%.

Робуста


Друге місце в рейтингу найпопулярніших видів кави по праву займає Coffea Canephora – кавове дерево Робуста. Ці рослини стійкіші до впливу зовнішніх факторів, менше хворіють, витримують перепади температур. Але в усьому обсязі виробництв Coffea Canephora займає лише 30%, що з особливостями зерен.

Вони містять більше кофеїну, ніж плоди аравійського дерева кави, за рахунок чого смак кави не відрізняється властивою лідеру м'якістю. Робуста гірчить, бадьорить, служить чудовою сировиною для заварювання міцного та тягучого напою. Найчастіше її використовують для приготування блендів, адже у чистому вигляді ці зерна не тішать ні смаком, ні ароматом.

Цвітіння не прив'язане до певного сезону, тому і прогнозувати її врожайність складніше, ніж арабіки. Від моменту цвітіння дерев до повного дозрівання плодів минає 10-11 місяців. Візуально відрізнити зерна нескладно. Вони маленького розміру, округлі (на відміну від довгастих довгих зернят аравійської кави), мають на краях центральної борозенки дві невеликі цятки.

Ліберіка


Ліберійські кавові дерева разюче відрізняються від своїх родичів зовні. Їх висота досягає 6-10 метрів, листя дуже великі, ягоди також мають великі розміри (3 см завдовжки і до півтора см завширшки). Ліберика стійка до більшості захворювань, що легко переносить температурні зміни. На жаль, смакові та ароматичні властивості ліберики далекі від ідеальних характеристик. Використовують цей вид кави лише для приготування блендів.

Ексцельса


Ще один відомий любителям кави вид рослин. Але спробувати ексцельс не так просто. Дерева Coffea Dewevrei високі, до 20 метрів, листя велике, плоди великі. Збирання врожаю проводиться вручну, обробка сировини ретельно контролюється на всіх етапах. Смак ексцельси багатий, насичений, відомий аромат.

Відомі сорти кави

Скільки у світі є варіантів кави? Велика кількість! Але всі їх можна поділити на 2 великі категорії – незмішані та змішані сорти. Перші – виробляються із зерен одного виду, зібраних з дерев, які ростуть в одному регіоні в один і той же час. Назва такої кави найчастіше включає найменування країни, де було зібрано врожай. Серед найбільш популярних видів незмішаної кави:

  • колумбійська арабіка;
  • арабіка з Коста-Ріки;
  • бразильська та кенійська арабіка;
  • єменська кава Мокко;
  • індонезійська арабіка.

Улюблених гурманами варіантів кави набагато більше. Багато хто вибирає каву не лише за місцем її народження, а й за величиною зерен, методом їх обробки та іншими характеристиками.

Змішані сорти кави, як зрозуміло з назви, виробляються із зерен різних видів. Плоди можуть бути зібрані в різних куточках світу в різні пори року. Виробники підбирають складові блендів таким чином, щоб розкрити переважаючі сторони кожного компонента, додавши суміші неповторного смаку і аромату. У бленді можуть бути включені як 2 сорти кави, так і 10 або більше. Вони відрізняються шляхом обробки, ступенем обсмажування, іншими особливостями. Створення таких сумішей – справжнє чаклунство.

Топ-10 напоїв із кавових зерен


Велика кількість чистих варіантів кави та сумішей, створених із них, відкривають для кавоманів безмежні можливості. Різновидів напоїв, які готують із кавових зерен – безліч. Для того, щоб вивчити всі їх піде не один день. Але є серед кави та свої лідери, які знають та люблять практично у всіх країнах світу.

Кава на основі молока


Кавові напої, у складі яких є молоко, відрізняються м'яким смаком і приємним ароматом. Деякі рецепти мають на увазі використання пінки зі збитого молока, інші – додавання молока безпосередньо до кави.

Використовуючи молоко та каву, готують: макіато, латте, капучино, Flat white, в'єтнамська кава, кава бомбон, моккачіно, мокко, кава по-віденськи, меланж, фраппе, кава по-ірландськи, раф-кава. Замість молока деякі рецепти мають на увазі застосування вершків різного ступеня жирності. Для смаку в такі напої додають цукор, корицю, мед, шоколад та інші добавки.

Кава на основі еспресо


Кава Еспресо виділяється на тлі інших кавових напоїв насиченим смаком та ароматом. Ця міцна кава є чудовою основою для приготування різних варіантів кавових напоїв. Популярні рішення – ристретто, лунго, кафе крему, американо, доппіо, кава по-кубінськи, кава романо, кава зорро.

10 найбільш популярних рецептів кави


Статистика показує – серед цього різноманіття є явні лідери. У ТОП-10 найпопулярніших варіантів приготування кави увійшли:

  1. Кава Еспресо.
  2. Кава американо.
  3. Капучіно.
  4. Латте.
  5. Кава Фраппе.
  6. Кава з молоком.
  7. Кава з льодом.
  8. Кава ірландською.
  9. Кава по турецьки.
  10. Кава Юаньян (напій на основі кави, чаю та згущеного молока).


Звичайно, у кожному куточку світу є свої лідери та аутсайдери. В Італії серед варіантів ранкової кави лідирує рецепт з молоком, французи вважають за краще прокидатися з чашкою міцної кави еспресо, у Швеції каву найчастіше просто заварюють окропом. Таких нюансів багато. Але поєднує всіх шанувальників кави одне – любов до міцного, ароматного, підбадьорливого напою, який допомагає стати трохи щасливішим.

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner