Рецепт кави еспресо: як зробити в домашніх умовах
Рецепт кави еспресо: як зробити в домашніх умовах
Є безліч варіантів приготування натуральної кави. Його варять у джезві та в турці, використовують для варіння кавоварку, френч-прес, аеропрес або вирву. У процесі поспіху кави навіть можна просто залити окропом із чайника. Але є кілька класичних рецептів, що дозволяють сповна насолодитися ароматним міцним напоєм, відчути нотки букета, що розкривається, відчути нюанси використовуваних для суміші зерен. Серед такої класики особливою популярністю користується еспресо - міцна кава, яка подається в невеликих філіжанках.
Еспресо запропонують вам у будь-якій кав'ярні. Але чи можна зварити його вдома, використовуючи підручні засоби та механізми?
Чи можна приготувати справжній еспресо вдома?
У будь-якому супермаркеті у відділі кави можна побачити безліч пропозицій із написом «Еспресо». Важливо зрозуміти - недостатньо купити вподобану пачку кави і заварити її звичайним способом, адже Еспресо - не назва суміші, а спосіб приготування. Заливши порошок із пакетика з такою назвою кава-еспресо ви не отримаєте.
Варто розуміти – без спеціального обладнання зварити еспресо вдома не вдасться. Вам знадобляться:
- ваги;
- еспресо-кавомолка;
- еспресо-машина.
Зерна вибирайте спеціально підготовлені для еспресо – вони проходять особливу обсмажування, під час якої знижується кислотність кави та підвищується насолода. Використовувати інші зерна для кави еспресо не варто – цей напій надто концентрований для того, щоб у ньому відчувалася кислинка.
Чи можна зробити справжню каву еспресо вдома? Без наявності навичок бариста із цим завданням упоратися досить складно. Вам доведеться не тільки правильно зважити необхідну кількість кави на кожну порцію, але й подрібнити зерно до необхідних фракцій. До того ж, варто спочатку розуміти, який смак має бути у кави та якими методами його можна досягти. Навчитися основ варіння кави еспресо можна. Але далеко не завжди ці навички потрібні.
Особлива складність чекає любителів варити каву вдома на стадії помелу зерен, адже для того, щоб налаштувати «млин», доведеться витратити більше зерен, ніж потрібно для чашки кави. Та й налаштована на потрібний помел кавомолка наступного разу може не підійти, адже властивості зерен змінюються в залежності від різних нюансів.
Кафлано: альтернатива каві еспресо
Головна причина прагнення приготувати каву еспресо вдома – її насичені смакові якості. Якщо саме вони змушують вас експериментувати та варити улюблений напій, незважаючи на складнощі – спробуйте приготувати кафлано. Ця альтернатива еспресо не викликає стільки складнощів при варінні, а за смаком – нічим не поступається популярному рецепту.
Що таке кафлано? Цей спеціальний пристрій дозволяє готувати каву під високим тиском (схоже з аеропресом). Тиск у кафлано дещо нижчий, ніж створюється в еспресо-машині (вручну досягти величини в 9 бар неможливо), але за своїми смаковими якостями напій практично не відрізняється від класики еспресо. Приготувати аналог кави еспресо можна і у звичайному аеропресі – заміна вийде не менш гідна. Зерна беріть ті самі, спеціально обсмажені для приготування кави еспресо – шукайте відповідне маркування на упаковці.
Як правильно готувати еспресо
Якщо все ж таки ваша мета - зварити вдома справжню каву еспресо, дотримуйтесь рекомендацій професійних баристів:
- для варіння беріть каву свіжої обсмажування (не більше 1 місяця) – такі пропозиції є у деяких брендів, у тому числі Ambassador;
- використовуйте для кави воду, показники мінералізації якої вище 150 мг/л;
- розрахуйте вагу сухої кави та напою на виході;
- заварюйте каву 20-30 секунд (перевищення цього інтервалу призведе до появи гіркоти);
- не зберігайте мелену каву «на потім» - вона втрачає свої властивості.
Як зробити розрахунок необхідної кількості кави для еспресо? Скористайтеся простою формулою: якщо «кошик» для закладки кави розрахований на 15 г, то на виході ви отримаєте близько 30 г напою (помножте вагу кави на 1,5 або 2 в залежності від бажаної кави). Найчастіше шанувальники кави користуються такими пропорціями: на 30 мл води 9 г кави найдрібнішого помелу.
Для варіння ідеальної кави вам знадобиться спеціальна машина, що обдає мелені зерна парою під високим тиском - 9 бар. Температура цієї пари не досягає температури кипіння води і становить у середньому 88–920°С. Завдяки такому температурному режиму в каві еспресо зберігаються і смак, і аромат насіння. Правильно зварений напій покриває ніжна пінка молочно-кавового кольору. Не завжди є можливість встановити вдома таку машину, тому рекомендуємо скористатися альтернативними рішеннями, запропонованими вище.
Зварити каву еспресо можна вдома, але така процедура вимагає певних вкладень – як фінансових (на придбання обладнання), так і тимчасових (на навички і сам процес). Якщо складності вас не зупиняють – освоюйте технологію та готуйте улюблений вид кави собі та рідним, заощаджуючи на відвідуванні кав'ярень та обираючи ідеальну для себе концентрацію напою.
Як вибрати каву
Якість готового напою залежить не тільки від техніки, що використовується для його приготування, але і від сировини, яку ви купили. Для кави еспресо важливими параметрами є:
- сорт зерен та їх цілісність;
- умови та термін зберігання сировини;
- особливості смаження зерен.
Далеко не всі виробники враховують нюанси приготування еспресо, наповнюючи пачки зернами різної якості або дрібно меленим порошком з них. Висновок 1: купуйте для варіння еспресо каву в зернах та готуйте їх самостійно. Тож шансів на отримання гідного напою буде набагато більше.
Найчастіше для приготування кави еспресо використовують суміш арабіки та робусти. Арабіка в цьому випадку грає роль сировини, що дарує напою приголомшливий аромат і гарну ніжну пінку. Робуста насичує каву міцністю і робить її більш щільною. Висновок 2: купіть для приготування кави еспресо суміш зерен арабіки та робусти. Про це має свідчити маркування на упаковці. У деяких випадках можна використовувати тільки арабіку (спеціальні сорти не зазнають змішування з робустою і гарні власними силами).