Продавець 1001coffee розвиває свій бізнес на Prom.ua 4 роки.
Знак PRO означає, що продавець користується одним з платних пакетів послуг Prom.ua з розширеними функціональними можливостями.
Порівняти можливості діючих пакетів
Bigl.ua — приведет к покупке
Кошик
1296 відгуків
promo_banner
кава на будь-який смак
+380 (67) 829-62-46

Історія походження кави

Історія походження кави

Історія походження кави


Ви любите каву? Мабуть, багато шанувальників міцного ароматного напою вважають, що кава існувала завжди. І справді, історія походження кави та її появи в Європі сягає корінням у дуже далекі часи. Деякі припущення навіть свідчать, що перша кава людина побачила ще 2,8 мільйона років тому! Ця гіпотеза заснована на реальних знахідках - слідів проживання найдавніших людей та їх останків в історичній місцевості зростання кави - Східній Африці.

Але історію кави як напою пов'язують, швидше, з її проникненням до Ємену, де ароматним зернам знайшли оптимальне застосування – заварювання кави та вживання як відвар, що бадьорить.

Перша кава: Ефіопія


Батьківщина дикої кави, яка згодом поширилася по всьому світу – Ефіопія. Але в цій місцевості кавові дерева не були корисною культурою – їх не окультурювали і не обробляли. Яким чином зерна кави потрапили до Ємену, де їх змогли гідно оцінити – достеменно невідомо. Але навіть після того, як каву почали готувати і пити, жителі Ефіопії категорично відмовлялися куштувати напій і вживати зерна з дерев, що у великій кількості ростуть у країні, в їжу. До того ж, заборона на вживання кави була накладена церквою та Негусом, а протистояти їм готові були далеко не всі. Але сміливці, все ж таки, знаходилися.

При загальному відкидання кави деякі представники ефіопського суспільства все ж таки знайшли застосування зернам. Нубійські бербери та ефіопські племена збирали стиглі плоди кави, давили їх, додавали до жиру тварин і формували в маленькі кульки. Такий продукт вживали в їжу з тонізуючими та підбадьорливими властивостями. «Енергетик» з кави допомагав виживати в найпростіших природних умовах.

Деякі ефіопські племена, що пройшли у своєму розвитку далі, використовували каву для створення алкогольного напою, що носить назву «кавах». Можливо, саме від цього слова і народилося сучасне – «кава»?

Розширення географії кави: Мокко з Ємену

Аж до кінця 18 століття кава вироблялася лише в Ємені. Привезти його можна було і з Ефіопії чи Сомалі, але в промислових масштабах весь світ постачали зернами кави саме підприємці з Ємену. Міцний, насичений смаком та ароматом Мокко готували з найкращих, добірних зерен. Купці замовляли їх збирання безпосередньо з дерев, після чого плоди очищалися та сушилися на прямому сонці.

Таємницю приготування нового для світу напою – кава, араби довгі роки зберігали у секреті. Вивозити з країни зерна кави, що не пройшли обробку, було суворо заборонено! Причина проста - з країни не випускалося жодного зернятка, здатного прорости і дати плоди.

Близько 1650 пілігрим Баба Будан зміг вивезти з Ємену 7 свіжих зерен кавового дерева. Так чудові дерева кави з'явилися в Південній Індії та стали родоначальниками розкішних плантацій у цій частині світу.

Історія кави: поширення по світу

Довгий час європейці намагалися отримати хоча б кілька кавових зерен, здатних дати паростки та життя новим деревам. Слава арабського секретного напою вже досягла всіх куточків світу і викликала цілком закономірне бажання виростити свої власні плоди кави. Але спроби, здебільшого, закінчувалися однаково – продаж кави залишався повністю прерогативою Країн Сходу. Тільки в 1690 році представники Голландії змогли вивезти кілька паростків, які з усією обережністю були доставлені до ботанічного саду Амстердама. У 1699 році дорослі дерева були перевезені до голландських колоній з відповідним кліматом – на Яву та Суматру.

Дерева кави в потрібних їм умовах росли добре і вже за кілька років голландці стали основними постачальниками кави в країни Європи. Амстердам швидко перетворився на центр світової кавової промисловості. Для утримання максимально високих цін на каву представники Ост-Індської компанії (Голландія) готові були спалювати непродані зерна, аби не продавати їх дешевше, ніж встановлена захмарна вартість. Але 1714 року одне деревце стало подарунком бургомістра Амстердама королю Людовіку ХIV і кави вирушив до Франції.

Вже на початку 18 століття багато європейських країн, що мають колонії в теплих краях, кинулися масово вирощувати кавові дерева. Англійці, французи, іспанці засадили плантаціями кави на острові Бурбон, Мадагаскар, Ямайка, Санто-Домінго. Кава вирушила у Французьку Гвіану та в Гваделупу.

З 1727 року розпочалася історія бразильської кави. Відомості про початок розведення плантацій у цій країні різняться, але всі вони говорять про період між 1722 і 1735 роками. Бразильська кава, що росте в умовах ідеального поєднання вологості та температури, на пухкому червоному ґрунті, по праву вважається одним із найкращих у світі.

Вже до 70-го 18 століття кава визнана офіційною комерційною культурою і стала наймоднішим напоєм. Кав'ярні відкривалися повсюдно, за відвідуваністю, найчастіше, виграючи у кабарі.

Кава у сучасному світі

Активне поширення кави не закінчилося у 18 столітті. Відкриття в 1869 Суецького каналу стало новою віхою в історії просування напою в усі куточки світу. Що цікаво - кава, яка є культурою родом з Африки, окультурювати в цій частині світу стали лише до кінця 19 століття. Причому зайнялися цією роботою поселенці та колоністи, які приїхали на африканські простори з європейських країн.

Вже до початку 20 століття кавові плантації можна було зустріти на 4 континентах - кава ріс в Австралії, Азії, Африці та Південній Америці.

Цікаві факти про каву


Викрадений голландцями паросток кавового дерева став прабатьком всіх кавових плантацій Нового Світу.

Робусту стали вирощувати на 500 років пізніше, ніж арабіку. Всі ті зерна і саджанці, за якими велося найактивніше полювання аж до кінця 19 століття, належать до виду Арабіка. Початок культивації coffea canaphora (робусти) дозволив суттєво збільшити обсяги продукції, адже вирощувати її простіше, а також знизити вартість зерен, завдяки чому зробити каву доступною для більшої кількості людей у всьому світі.

Саме поява робусти стала приводом для створення якісно нового напою – розчинної кави. Для сублімації кави використовувати арабіку було дуже дорого, а ось робуста виявилася ідеальною сировиною.

Познайомитися з різними етапами історії кави можна за назвами – так, найкращою у світі вважаються ефіопська та бразильська кава, а один із найсмачніших рецептів називають «турецькою».

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner