Айріш кава рецепт. Як приготувати в домашніх умовах?
Айріш кава рецепт. Як приготувати в домашніх умовах?
Айріш-кава (кава по-ірландськи) – мабуть, одне з найкрасивіших втілень напою з кавових зерен. Та й смак його анітрохи не поступається зовнішньому вигляду. Міцний, ароматний, з додаванням справжнього ірландського віскі, напій вінчає хмару зі збитих вершків. Класична рецептура створення кави ірландською навіть зареєстрована Всесвітньою організацією барменів.
Чим відрізняється класичний Айріш-Кава і безліч його аналогів? Відмінності є:
- у традиційному напої обов'язково присутній ірландський віскі (а не його замінники, як у коктейлях);
- вершки не доводяться до стану дуже густої піни (вони збиваються до стану легкої хмаринки, а не пружних піків).
Сьогодні є чимало варіацій на тему Айріш-Кава, але всі вони не є традиційними. Класичний рецепт - той самий, з легкою пінкою та віскі.
Історія появи кави ірландською
Дивно, але один із найпопулярніших сьогодні рецептів приготування кави народився не в розкрученому барі, а в аеропорту. Точніше, у його невеликому аналогу – на базі Фойнса. Це місце до кінця Другої світової війни використовувалося для пересадки пасажирів, які прямували з Європи до Америки. Одного дня літак був змушений повернути назад і здійснити посадку у Фойнсі. Змерзлі люди не могли зігрітися звичайним чаєм, навіть додавання віскі до гарячого напою рятувало від холоду мало. Запрошений за екстреним викликом до ресторану аеропорту Фойнс шеф-кухар Джозеф Шерідан зважився на експеримент і замінив чай на каву, прикрасивши його збитими вершками. Готовий напій справив фурор. На запитання одного з невдалих пасажирів про те, якою це є кава, Шерідан відповів «Ірландська».
Кава ірландською стала обов'язковою частиною меню ресторану аеропорту у Фойнсі та в закладах Шеннона. І лише 1951 року його випадково скуштував журналіст Хронік Сан-Франциско, який і привіз рецепт дивовижного напою до Америки.
У 45-му році термінал Фойнса закрили, але в той день, коли вперше була приготовлена кава по-ірландськи, в місті щорічно збираються шанувальники напою та бариста з усіх куточків світу, щоб відзначити важливу для себе дату і позмагатися у вмінні готувати та пити улюблену каву.
Як вибрати інгредієнти для Айріш кава
Основа будь-якої Айриш кави - міцний напій з кавових зерен. Найчастіше це подвійний еспресо або міцна кава, зварена в джезві. Шанувальники кави ірландською стверджують, що найсмачніший рецепт – на каві, приготовленій у френч-пресі.
Отже, для приготування Айриш-кава знадобиться гарна 100% арабіка. Виберіть зерна середнього ступеня обсмажування. Помел підбирайте в залежності від способу приготування.
Обов'язковий інгредієнт – віскі. Він має бути виключно ірландським. Вода – із показником мінеральних речовин 75–250 мг/л.
Вершки – ще один важливий компонент кавового коктейлю. Оптимальна жирність продукту 20-30%, але підійдуть і менші вершки жирності. Їх збивають до одержання піни без піків. Погано збиті вершки підуть на дно келиха і згорнуться при контакті з алкоголем.
Збиті для Айріш кави вершки повинні литися в келих. Таку консистенцію піни можна отримати при збиванні віночком вручну. Охолодіть вершки попередньо – вони додаються до кави холодними.
Цукор найкраще використовувати очеретяний, адже він швидше розчиняється в алкоголі. Якщо такого цукру немає - візьміть будь-який інший, але простежте, щоб крупинок у напої не залишилося.
Рецепти приготування Айріш кава вдома
Коли всі інгредієнти приготовлені, залишилося зібрати каву по-ірландськи. Скористайтеся класичним рецептом або одним із альтернативних варіантів приготування.
Класика Айріш Каві: рецепт
- гаряча кавова основа – 80 мл;
- ірландський віскі – 40 мл;
- збиті вершки – 30 мл;
- тростинний цукор – 1 ч.л.
Гарячу свіжозварену каву перелийте у високий келих. Додайте в каву цукор і розчиніть його. Додайте в келих теплий віскі та перемішайте. Рівним шаром зверху напою вилийте збиті вершки (це зручно зробити по ложці або лезу ножа).
Варіанти приготування Айріш-Кава
Бажаєте приготувати каву ірландською з ніжним карамельним смаком? Спробуйте вогняний рецепт. Кількість інгредієнтів така сама, як і для приготування класики.
У високому келиху змішайте нагрітий віскі із цукром до розчинення останнього. Наберіть трохи віскі в чайну ложку та підпаліть. Вилийте вогняну суміш у келих таким чином, щоб його вміст спалахнув. Додайте підготовлену каву і закрийте келих блюдцем. Через півхвилини додайте вершки, вливаючи їх тонким струмком на поверхню напою.
Айріш крим – ще один варіант кави ірландською. Для його приготування знадобиться дещо інший перелік компонентів:
- кава – 100 мл;
- вершковий лікер – 50 мл;
- збиті вершки – 40 мг;
- тростинний цукор – за бажанням;
- шоколад для декору – за бажанням.
Вилийте в келих кави, розчиніть у ньому цукор, додайте в напій лікер (це може бути Бейліс або Carolans Irish Cream). Перемішайте і тонким цівком прикрасьте каву вершками. Зверху можна посипати тертим шоколадом.
Крижана Айріш-кава – відмінний вибір для літа. Айріш Айс готують за тим самим принципом, що й класичний рецепт, але з деякими змінами. Каву варять, змішують із цукром та остуджують. Отриманий холодний напій наливають у келих, додають пару кубиків льоду, холодний віскі. Зверху келих прикрашають пінкою із вершків.
П'ють ірландську каву, не змішуючи вершки та кавовий коктейль. Якщо піна правильно збита – вона не стане на заваді для насолоди напоєм. Подавати Айріш кави правильно у високому келиху з товстими стінками та ручкою. До такої кави не подають цукорницю, ложку, соломинку. Пити каву слід безпосередньо з келиха, насолоджуючись змішуванням смаків та приголомшливим ароматом.