Продавець 1001coffee розвиває свій бізнес на Prom.ua 4 роки.
Знак PRO означає, що продавець користується одним з платних пакетів послуг Prom.ua з розширеними функціональними можливостями.
Порівняти можливості діючих пакетів
Bigl.ua — приведет к покупке
Кошик
1294 відгуків
promo_banner
кава на будь-який смак
+380 (67) 829-62-46

Все про види помелу кави - Середня, дрібна, велика

Все про види помелу кави - Середня, дрібна, велика

Все про види помелу кави - Середня, дрібна, велика


Любителі кави рідко купують для приготування улюбленого напою розчинний продукт, адже зварити справжню міцну каву можна лише із свіжомелених зерен. Але і в цьому випадку далеко не завжди вдається одержати бажане. Чому так відбувається? Вся справа в помилковому виборі помелу кавових зерен - від того, наскільки дрібні або великі фракції використовуються при варінні напою, багато в чому залежить його смак, міцність, і аромат.

Різновиди помелу кави


При виборі кави в магазині обов'язково звертайте увагу на сорт зерен, ступінь їх обсмажування та помел (у разі покупки мелених зерен). Як дізнатися інтенсивність подрібнення у закритій пачці? Ця інформація має бути обов'язково вказана виробником на упаковці товару. В ідеальному випадку на пачці буде написаний і оптимальний рецепт напою, і найкращі варіанти для варіння, наприклад, в турці або еспресо-машині.

Залежно від фракцій меленої кави розрізняють такі ступені помелу:

порошковий помел;

  • еспресо;
  • тонкий;
  • середній;
  • грубий.


Зерна, подрібнені до дрібного порошку, використовуються для приготування кави по-турецьки. В результаті варіння дрібні частинки рівномірно розподіляються по чашці, надаючи кави густоту і фортецю, а більша їх частина - осідає у вигляді насиченого осаду, який робить каву ще міцнішою.

Наступний за величиною ступінь помелу – для варіння еспресо в кавомашині. Ретельно змелені зерна відмінно віддають смак та аромат при проходженні через них гарячої пари. Результат – класичний смачний ароматний еспресо.

Кава тонкого помелу ідеально підходить для варіння напою у джезві. Універсальною помолом вважається середня – варити таку каву можна в різних моделях автоматичних та напівавтоматичних кавоварок, у турці та в ріжковій машині.

Кава грубого помелу представлена частинками, розмір яких може досягати 1 мм у перерізі. Така кава найкраще підходить для запарювання у французькому пресі, адже великі частинки не проходять через сито. Що дозволяє приготувати насичений та очищений від гущі напій. При цьому смак і запах кави розкриваються максимально повно. Кава великого помелу підійде і для краплинних кавоварок.

Залежність смаку від помелу


Від правильного вибору помелу кави залежить багато, але, в першу чергу – міцність та смакові якості напою. Так, із зерен грубого помелу не вийде зварити гарну каву в турці, а із надто дрібної – приготувати каву у френч-пресі.

У співвідношенні смаку та аромату кави та ступеня помелу допоможе розібратися поняття «екстракції». При заварюванні подрібнених зерен відбувається змішування частинок кави, що мають виражені ароматичні та смакові властивості, з гарячою водою. Від того, як добре протікає екстракція, залежить якість готового напою.

Важливе правило - суворо дотримуватися часу екстракції різної по помелу кави в залежності від обраного рецепту. Заварювання зерен недостатня кількість часу призведе до неповного розкриття аромату та смаку (такий самий ефект варто очікувати при виборі занадто великого помелу). Якщо ж перевищити час заварювання, напій гірчитиме або не відповідатиме необхідної міцності (як і при виборі занадто дрібного для рецепту помелу).

Для отримання добре збалансованого гармонійного смаку напою необхідно контролювати екстракцію зерен. Чим дрібніший помел, тим більша загальна площа дотику кави з водою і тим швидше відбувається екстракція. Чим зерна більш подрібнені, тим більше часу знадобиться передачі смакових і ароматичних властивостей, міцності. Саме тому у всіх рецептах кави обов'язково вказується точний час приготування та необхідний помел.

Як підібрати помел для різних рецептів та способів варіння

 

То як же вибрати каву за ступенем помелу? Враховуйте, у чому ви збираєтеся варити напій.

Для моки (гейзерної кавоварки) та аеропресу слід купити середнього або дрібного помелу. Занадто дрібний порошок заб'є фільтр і зварити напій без складнощів не вийде.

Як приготувати каву? Нагрійте воду у чайнику, довівши її до кипіння. Розкрутіть моку та залийте в нижній відсік необхідну кількість гарячої води (до клапана безпеки). Візьміть каву середнього помелу і засипте її в ємність фільтра до країв. Зберіть кавоварку та поставте її на плиту. Через кілька хвилин вода знову закипить, а пар, що піднімається від неї, пройде через каву у фільтрі, збираючись у верхній частині конструкції. Готовий напій відразу ж розливають по чашках (не залишайте каву в кавоварці, інакше процес екстракції продовжуватиметься і смак напою зіпсується).

Ще один популярний спосіб варіння кави – в кемексі та пуровері. З цією метою варто купити зерна середнього помелу (середній вибір між помолом для френч-пресу та аеропресу). Можна взяти і каву найтоншого помелу, але використовувати його з паперовими пакетиками.

Для варіння кави в краплинних кавоварках набувають зерна великого помелу. Оптимальний варіант - фракції дрібніші, ніж грубий помел, але більшого розміру, ніж для кемексу. Такий же помел підійде для запарювання кави у чашці.

Якщо ви звикли заварювати каву у french-пресі, купіть каву грубого помелу. У деяких випадках розмір фракцій може досягати величини зерна перловки. Кава з таких зерен має виражений кислуватий смак, який набуває в процесі екстракції.

Якщо френч-прес має фільтр з нейлону, допускається використання зерен середнього помелу. Прес зі спеціальним відсіком для меленої кави можна використовувати і з дрібноздрібненими зернами.

Яку купити кавомолку для дому


Чи збираєтесь молоти каву самостійно? Це – відмінне рішення, адже можна купити зерна улюбленого сорту та подрібнювати їх невеликими порціями такою мірою, яка потрібна для варіння напою саме сьогодні. Яку кавомолку вибрати? Варіантів кілька:

  • роторні кавомолки – не дозволяють варіювати розмір фракцій, подрібнюючи зерна завжди до однакового розміру, причому помел виходить неоднорідний, з великою кількістю включень різного розміру, що заважає правильно розрахувати час екстракції;
  • жоренові кавомолки – дають можливість вибрати ступінь помелу – дрібну, середню, велику (такі кавомолки представлені механічними та електричними моделями);
  • електричні кавомолки – дозволяють отримати каву потрібного помелу без докладання зусиль (достатньо вибрати потрібний формат та включити кавомолку до мережі).

Що вибрати? Керуйтеся своїм комфортом, бюджетом, улюбленими рецептами напоїв. Для отримання смачної та ароматної кави знадобиться кавомолка, що забезпечує можливість варіювати ступінь помелу та подрібнює зерна однорідно. Це може бути як ручна, так і електрична машина.

Смачнї вам кави!

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner